Visa inlägg

Denna sektion låter dig visa alla inlägg som denna medlem har skrivit. Observera att du bara kan se inlägg i områden som du har tillgång till.


Meddelanden - Fabian

Sidor: [1] 2 3 ... 32
1
Dylan / Dylan i 2016 års nyordslista
« skrivet: 27 december, 2016, 07:06:47 »
Så har Språkrådet presenterat 2016 års "Nyordslista". Och även där har Dylan minsann smugit sig in.
Jag måste erkänna att jag inte alls gillar ordet "Dylanman", det känns som en kusin till ordet "mansplaining" - någon sorts feministisk underton av att män i allmänhet måste bekämpas som en ren princip, vilket tydligt framgår av det medföljande exemplet.

Dylanman – man som beundrar Bob Dylan och som anser sig förstå honom särskilt väl
”Om essensen av det manliga egot vore en typ så vore det en Dylanman. Som vi kvinnor inte bara förväntas stå ut med, utan dessutom antas vara omåttligt fascinerade och betagna av. För vi lär oss redan tidigt att pojkarna i klassen alltid har något viktigt att berätta. Och om det görs med en gitarr i famnen måste man lyssna andäktigt. En manlig konstnärssjäl får aldrig såras. Aldrig visas ointresse. Då är man en bitch som inte fattat” (Metro 14 oktober 2016).2
Andra artister / Daniel Romano
« skrivet: 03 juni, 2016, 09:29:20 »
Om ni inte hört Daniel Romanos nya skiva "Mosey" så kolla upp den. Förutom att den är förbaskat bra kan man roa sig med att hitta Dylan-referenser, som inledande "Valerie Leons" Subterranean homesick blues-flöde, "Masters of war"-likheten i "I had to hide your poem in a song" till rader som: "I never had something that was ever worth nothing, now I sure got a lot to lose" och "Tell me how it feels to be Mr E me. Is something funny Mr me?". Rekommenderas.

3
Dylan / SV: Fallen Angels
« skrivet: 03 juni, 2016, 09:21:14 »
Citera
Vilken sval skiva. Varför ges detta ut? Det här kunde väl fått räcka som en EP. Oengagerande och gubbigt. Jag gillade förra plattan och det kunde ha räckt där. Alls låtar här är svagare rakt igenom och hade inte platsat på förra plattan.

Tänk hur det kan vara - jag tycker precis tvärtom. Tycker denna är bättre- och låtarna genomgående starkare.  :ph34r:

4
Dylan / SV: Fallen Angels
« skrivet: 18 maj, 2016, 12:41:07 »
Nu har jag lyssnat igenom Fallen Angels 10-15 gånger och jag måste tillstå att jag är positivt överraskad. Jag var lite skeptisk efter EP:n och blotta det faktum att det var ännu en platta med Sinatra-tolkningar, kanske rent av "överblivet" från samma inspelningar som förra gången. Men jag är inte sämre än att jag kan ändra mig. Det är lite mer melodiskt, lite mer romantiskt, drömmande, djupt, bitterljuvt och skört som gör att jag faktiskt håller Fallen Angels högre än Shadows in the night. Som jag ändå lyssnat rätt mycket på sedan den kom. Där ser man.

5
Dylan / SV: Stickspår
« skrivet: 19 april, 2016, 05:49:15 »
Aha, det var du som reserverat boken först Molkom...jag undrade vem det kunde vara som noterade att boken var beställd och ställde sig först i kön... :mellow:. Orkade inte vänta så jag köpte den i stället. Håller med om dina ord om boken. Ibland händer det som man själv ofta hemfaller åt, nämligen att det tolkas in lite för mycket i sångerna, men jag håller med om att det är intressant. Som ännu ett ovidkommande PS kan jag ju tillägga att jag har läst Ola Holmgren förut - han har skrivit en del om en av de svenska författare jag läst mest av - nämligen Ivar Lo-Johansson.

6
Andra artister / SV: Richmond Fontaine
« skrivet: 23 mars, 2016, 10:53:57 »
Oj, det var en gammal tråd! Men jag kör ändå. Richmond Fontaine har nämligen just släppt sin allra sista skiva (är den annonserad som, och så lär det nog bli) - You can´t go back if there´s nothing to go back to. Den är makalöst bra. Blir svår att toppa vad gäller skivor i år. Willy Vlautin är ett geni. Rekommenderas!
 

7
Selfportrait - vilka är vi? / SV: Forever Young
« skrivet: 27 november, 2015, 10:47:30 »
Extra välkommen till någon som citerar min mormors mors fyrmänning...  :rolleyes:

8
Dylan / SV: Stockholm Waterfront 2015
« skrivet: 07 oktober, 2015, 07:38:14 »
En fin afton. Men jag är lite kluven. När han sjunger Sinatra-materialet är ryggen rak och han fångar hela salen med sin fantastiska närvaro. Och så sjunger han sina egna sånger däremellan - med samma kroppsspråk som min son (som för övrig heter Dylan) har när jag tvingar honom att bära strumporna till tvättkorgen. Duquesne whistle är ett enda mölj och Tangled up in blue mumlar han fram. Och så I'm a fool to want you på det, som han sjunger så att håret står rakt upp på hela kroppen. Konsekvent finner jag mig bli besviken när han börjar på en egen låt och fascinerad när han croonar Sinatra. Han behandlar inte sina egna sånger med samma respekt som Sinatras. Kanske förstår jag honom. Kanske inte. Märkligt nog är det i sönderspelade Blowin in The Wind som han sjunger bäst, den och Love sick. Tycker jag, tra-la-la.

9
Setlistor / SV: Oslo 1/10 - 2015
« skrivet: 02 oktober, 2015, 07:58:31 »
En snabbkoll var låtarna kommer från:
1960-talet: 2 st
1970-talet: 1 st
1980-talet: 0 st
1990-talet: 1 st
2000-talet: 4 st
2010-talet: 10 st
- varav 5 låtar vardera från de senaste två skivorna
Outgivna: 2 st

10
Andra artister / SV: Dave Rawlings Machine
« skrivet: 16 september, 2015, 07:44:54 »
Gammal tråd...men det har faktiskt gått sex år sen sist. Fast på fredag kommer Dave Rawlings Machines andra skiva "Nashville Obsolete". Värt all väntan. Gillian Welch är med i vanlig ordning och även om det "bara" är sju låtar är skivan inte så kort som man kunde tro. Bäst är 11 minuter långa "The Trip", som är en mix av "Brownsville Girl" och "Desolation Row" med en Dylansk röst och är helt magnifik.

11
Dylan / SV: En alldeles för lång rapport från Lörrach
« skrivet: 18 juli, 2015, 08:46:24 »
En fin rapport, Tobias. Tack.

12
Andra artister / SV: Magnus Johansson
« skrivet: 18 juli, 2015, 08:44:25 »
Magnus Johansson är en av mina gamla hjältar, kul att fler upptäcker honom. Häromåret började jag kolla vad han gjort, lite research inför en möjlig artikel, men det stannade av. Vill minnas att han jobbar som musiklärare i Norrköping numera. Det finns en rätt bra samlingsskiva.

13
Dylan / SV: Bob Dylan är slö, slapp och likgiltig
« skrivet: 18 april, 2015, 19:42:18 »
Ja, det var ju jag som startade tråden, för sisådär tre år sedan. Nu blev jag uppmärksammad på att den vaknat till liv. Och Hibbitt har rätt, det var från början ett muck om än med ett stort korn av allvar. Jag gillar fortfarande Dylan. Det finns fortfarande ingen artist jag lyssnar så mycket på och läser så mycket om och tänker så mycket på. Fast jag hoppade över förra turnésvängen. Såg liksom inte poängen. Ser den än mindre nu. Men det är mitt ansvar och jag har inga problem med det. Tro mig. Inga alls. Kanske ser jag honom någon mer gång, men troligen inte. Senaste Sinatra-skivan gillar jag väldigt mycket. Nu vänds min rubrik mot mig ser jag - det är jag som är slö, slapp och likgiltig. För att jag inte ser genialiteten i att åka runt och göra samma setlista kväll efter kväll och helt ignorera en hyllad skiva. För det är ju minsann så att Dylan är en gudomligt begåvad konstnär och vi arma dödliga satar fattar inte riktigt förrän om några år vad han är ute efter. För så är det ju. Om han så skulle han med sig en hink grankottar och kasta på publiken vore det ett tecken på konstnärskap. Och det är okej för alla som tycker det. Men den där lite mästrande och överseende tonen mot alla som säger något kritiskt om Bob stör mig. Fast jag inser att detta inte är platsen att säga sånt. Det är därför jag inte är här så ofta längre. We´re both one too many mornings and a thousand miles behind.

14
Andra artister / SV: Det där litteraturpriset...
« skrivet: 23 december, 2014, 08:00:07 »
Nu tillhör jag inte dem som propagerar att Dylan ska ha nobelpriset, men det var intressant att lyssna på Svenska Akademiens högtidssammankomst i helgen. Direktören, Herr Espmark, jämförde Lennart Hellsing med Erik Axel Karlfeldt vilket känns som en rätt öppen syn på litteratur, och i sitt inträdestal citerade Herr Östergren "den kanadensiska poeten Leonard Cohen". Man kan också notera att 11 av de aderton är yngre än Bob.

15
Andra artister / SV: Bruno K live 2008
« skrivet: 11 september, 2014, 06:34:45 »
Nya boken har jag haft i någon vecka, Bokus råkade skicka för tidigt. Starkt som vanligt.
Har biljett till premiären den 19:e oktober  :mellow:

Sidor: [1] 2 3 ... 32