Diskussioner > Dylan

"Samma melodier" eller Dylans musikaliska rötter

(1/8) > >>

Guthrie:
Jag har en liten fråga som kanske är lite smärtsam för oss Dylan-vänner.Det finns en del låtar som andra artister har gjort som ursäkta uttrycket om Bob har stulit melodin.T.ex Patroit of the game av Behan.där det är samma melodi som With god on our side..Stulet är nog fel ord att använda men det är samma melodi i alla fall.Nu råkade jag höra Yardbirds For your love.Det lät som Dirge i början av låten.Nu undrar jag om det är jag som är ute och cycklar eller finns det några ledtrådar som leder till Bob.

Björn:
Har alltid tyckt Neil Youngs "Helpless" (1969) och "Knockin' On Heaven's Door" (1973) är nästkusiner. Fast inte lika nära som "My Back Pages" (1964) och "Days That Used To Be" (1990), så det är ju ge och ta vänner emellan. Folktradition och allt det där.

Mister Jones:
"Yes I am a thief of thoughts / not, I Pray, a stealer of souls" ("11 Outlined Epitaphs", 1964)

Garcia678:
Håller man på med musik är det ofrånkomligt att man tangerar andra melodier, det finns trots allt bara tolv tonarter. Och man tar intryck medvetet och omedvetet. Man kan ha hört en låt, sen ett halvår senare får man en låtidé, och ett halvår senare ytterligare kommer man på att den låten låter som låten man hörde för ett år sen osv. Väldigt få musiker sitter dock och medvetet kopierar melodier, såvida det inte är meningen att det ska märkas att man "tagit" melodin, som i folktraditionen t.ex.

Hibbitt:
Mm finns några goa gamla trådar om det här nånstans.  :party:

Navigering

[0] Meddelandeindex

[#] Nästa sida

Gå till fullversion