Diskussioner > Dylan

"Samma melodier" eller Dylans musikaliska rötter

<< < (2/8) > >>

Tobias:
När Dylan började var hans förebild Woody Guthrie. Guthrie påstod sig aldrig ha skrivit en enda melodi, han satte bara nya ord till gamla melodier. Det gjorde också Carter Family. Dylan jobbade på samma sätt. Alla hans tidiga klassiker är baserade på gamla låtar. På senare år har Dylan medgett denna process genom att ge nya låtar samma titlar som de låtar som inspirerat honom, som "Rollin' & Tumblin'" och "Someday Baby".

Anders S:
"Värdefullt vetande" är att Bob framförde Woody Guthries låt 1913 Massacre i Carnegie Chapter Hall 4 November 1961 och senare samma kväll även sin Song To Woody, som lånat melodin från 1913 Massacre  :d5: :d6: :d3:

Woody Guthrie - 1913 Massacre
https://www.youtube.com/watch?v=oz7oguguIZE

Bob Dylan - 1913 Massacre (Carnegie Chapter Hall, NYC, 4th Nov, 1961)
https://www.youtube.com/watch?v=XRSZzdFqP6M

Bob Dylan - Song to Woody (Carnegie Chapter Hall, NYC, 4th Oct, 1961)
https://www.youtube.com/watch?v=RFZNLZz1vuQ

Humlan:
https://www.youtube.com/watch?v=-9ADWqoVYdI Dirge tycker jag om  :d2:

Livet är fritt att leva med respekt eller genom orespekt vem som ger dig en klapp på axeln och ett leende beror på hur de väljer att leva sina liv...  :d6:

Let Me Go är fin den med...


molkom:
Och kreativ återanvändning är väl inget fel? Girl from the North Country/Boots of Spanish Leather, The Times They Are A-Changin'/One Too Many Mornings, All Along the Watchtower/Hurricane har redan diskuterats av andra.
Det utmärkt att sjunga texten till Honey Just Allow Me One More Chance till melodin från Don't Think Twice. I princip samma ackordstruktur förutom mollackordet.
Desolation Row och Memphis Blues Again har samma textstruktur och går att sjunga på varandras melodier. Och det stör mig inte det minsta att han gör så. Säkert finns det många fler exempel i hans nyare repertoar, men det överlämnar jag åt er ungdomar. Ingen av de låtar jag har nämnt är yngre än 40 år, outplånligt tatuerade i hjärnbarken.
 :rolleyes:

Guthrie:
Jag har endast hört två låtar som jag är säker på och de är just With God on our side med Dominic Behan som i hans tappning heter Patroit of the Game.Där är melodin den samma.Yardbirds låten var ngt som jag tyckte att den lät som Dirge men det kan var fel eller ngt annat.Som Anders S skriver är det nog så med Woody Guthrie låten som har samma melodi som Song to Woody.För mej är Dylan den störste låt skrivare som finns men ibland kan man diskutera saker och andra får gärna ha andra åsikter i ämnet.

Navigering

[0] Meddelandeindex

[#] Nästa sida

[*] Föregående sida

Gå till fullversion